суботу, 23 червня 2012 р.

Сто років самотності від Маркеса

28. 04. 12


У веремії постійного поспіху намагаюся подолати довжелезний список літератури, знаючи, що все одно не встигну. Сьогодні дочитала "Сто років самотності" Ґабріеля Маркеса. Раджу! Це дивна книжка, і в цьому її краса. Коли прочитала останній абзац, то по шкірі пройшли мурахи. Нагромадження безкінечної вервечки ауреліан, хосе аркадій, урсул, амарант та рамедіос Буендіа трохи збиває з пантелику, однакові імена героїв заплутують, безкінечні події заступають минулі, і ви не можете згадати, про що ви читали, наприклад, один день тому...а потім пригадуєте. І ця дивна читальна амнезія солодко бентежить мозок. Твір просякнутий якось крикливою філософською істиною, але її крик німий, самотній, незрозумілий, такий, які і герої роману. Ми всі самотні, й інколи це відчуття не заглушиш навіть смертю, бо воно в нас, воно є нами.
Про твори Маркеса не можна говорити погані вони чи хороші, їх просто потрібно читати. Їх не треба розуміти, а відчути, на дотик, на запах, на смак. Треба уявити себе в жаркому примарному Макондо, зіщулитися від жовтих метеликів коханця Меме, поп'яткувати від жахливого смороду 72 золотих горщиків у забутій лабораторії цигана Малькіадеса, подумки доторкнутися до голої шкіри Рамедіос Прекрасної, стати свідком брутально-жагучих оргій у затхлих стінах, закрити від жаху очі, побачивши жахіття смертей, співчутливо посміхнутися Урсулі, щоб вона у сліпоті своїй побачила цю посмішку.
Книга має здатність зринати окремими сюжетними деталями, тому її варто читати багато разів. У ній особлива атмосфера: легка журлива самотність, яку люди намагаются знайти в гріховних гульбищах, а потім розчарувавшись, знову повертаються до своїх самотніх кімнаток.
Монотонність розповіді може вас відштовхнути, але не варто полишати читання, бо весь смак...і жах, і відчай...в кінці книжки.
Роман написаний в стилі "магічного реалізму", тобто герої твору спокійно собі можуть говорити з мертвими пращурами, або піднятися одного дня з простирадлами і полетіти назавжди не зрозуміло куди. "Магічний реалізм" проявляється у дивовижному сплетінні побутового і міфологічного, казкового і рутинного, плотського і духовного.
"Сто років самотності"  - це століття пошуків незвіданої таємниці, зашифрованої санскритом, яка може врятувати; це шанс осягнути істину всього роду, це абсурдне зачароване коло, яке може розірвати така ж абсурдність...
"Сто років самотності" - одна з кращих книг Маркеса, який є лауратом Нобелівської премії. Кожне слово в ній смакує латино-американською далекою неповторністю, яка зачаровує і відштовхує водночас. Це сумна перчиста оповідь столітньої історії однієї сім'ї, яка приречена була зникнути назавжди, "бо родам людським, засудженим на сто років самотності, не призначено з'являтися на землі вдруге".

Немає коментарів: